Historiek betreffende Wielerclub LO-HIJHTE.


De Wielerclub Lo-Hijfte is eigenlijk ontstaan als supportersclub voor cyclo-crosser Daniël Vermeire welke eerst aan veldlopen deed en daarna overgeschakeld is naar cyclocross.  Als jonge Hijftenaar was er al vroeg interesse om Daniël zijn crosskunsten te bewonderen. Op 1 november 1963 werd uiteindelijk de eerste veldrit georganiseerd. Deze datum kreeg nogal wat commentaar te verwerken omwille van een hoogdag in dit katholieke Hijfte. Door de grote tegenkanting, en mede om organisatorische redenen, is dit evenement later verschoven naar de 4e zondag van oktober.


Destijds was er slechts één cross en alle categorieën renners konden hieraan deelnemen. Dhr. Achilles Stadeus, cafébaas en groot aanhanger van de wielersport trok de organisator Marcel De Meyer van Achterdries aan. Een man die zijn sporen reeds verdiend had bij het organiseren van een internationale cross op Achterdries. Voor de nodige vergunningen zorgde voorzitter Gerard Van Damme van de wielersportclub Oostakker, en een schare inwoners van Hijfte hielpen mee bij de eerste organisatie.


Vanaf 1 januari 1966 werd “Wieler Sport Club LO-Hijfte” gesticht, en  als lid van de BWB, kon de club alzo zelf wedstrijden organiseren.  Hun lokaal was destijds in Café “Center”  Hun stamnummer was 443. Achiel Stadeus voerde  onze plaatselijke Daniël Vermeire naar meerde crossen. Achteraf werden de cyclo-crossers veldrijders genoemd, en onderverdeeld in 4 groepen. Zo werden er te Hijfte aanvankelijk 2 en later tot 3 wedstrijden georganiseerd voor de veldrijders.


In 1991 vierde de club zijn 25 jarig bestaan en kwamen er enkele oud-winnaars van de veldriten naar de feestviering. In 2000 waren ze reeds aan hun 40e organisatie toe. In al die jaren heeft de wielerclub onder andere wedstrijden voor liefhebbers, voor aspiranten en 20 jaar lang de wedstrijden voor de 3 verschillende damescategorieën georganiseerd. Het is reeds een indrukwekkend aantal wedstrijden geworden door WSC Lo-Hijfte georganiseerd.


Gedurende 26 jaar meer bepaald vanaf 1972 werd hier te Hijfte ook een toeristenrit georganiseerd door een werkgroep van Lo-Hijfte.  Deze organisatie gebeurde onder de vleugels van Wielertoeristenclub WSC Oostakker-Lochristi.


In 2012 werd het 50jarig bestaan van de wielerclub gevierd die ondertussen het statuut van VZW verworven had, met een overzichttentoonstelling georganiseerd door Dhr. Antoon Standaert. Met deze wijziging als VZW werd ook het stamnummer aangepast naar  70000443


Tot nu toe, we schrijven 2015, organiseerde WSC Lo-Hijfte reeds meer dan 200 wedstrijden te Hijfte, de eerste jaren slechts 1 wedstrijd, later 3 wedstrijden en de laatste jaren cyclocross wedstrijden voor de categorieën B, C & D.


Bij de dames waren het eerst 2 wedstrijden (voor juniors en nieuwelingen), later kwamen daar nog de internationale liefhebbers bij. In de jaren 90 zijn daar ook nog de aspiranten aan toegevoegd in de categorieën 12, 13 & 14 jaar.


Vanaf 1 januari 2016, zal de club nog een onderdeel vormen van een nieuwe VZW onder de naam “Feest & Sport Hijfte VZW” waarvan Het Feestcomié het 2e onderdeel ervan zal zijn. Beide verenigingen zullen hun eigen activiteiten behouden zoals in het verleden. Dit is het gevolg van jarenlange succesvolle samenwerking tussen beide clubs, vandaar de samensmelting naar een nieuwe VZW. Een vereniging waar feest en sport nog altijd centraal staat waarbij iedereen uitgenodigd wordt om zowel actief als passief aan deel te nemen.


U kan ons altijd bereiken door het contactformulier in te vullen van de website of ook via e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.